Właśnie tam powiedziano mi, że muszę się umówić na indywidualne strojenie LPG pod klienta. Czyli mamy wsiąść z mechanikiem i on będzie sprawdzał wszystko podczas mojej jazdy. Jest to dla mnie trochę nieporozumienie, że nie potrafią tego dostroić tak jak powinno być. Do serwisów ( w których podobno instalacja wychodzi ok ) mam drogi przez pół Polski
No i właśnie to co piszesz mnie niepokoi. Jak dla mnie to jest niezrozumiałe. Instalacje te same w całej Polsce, ale dotrysk działa wg. każdego inaczej.
Co to znaczy indywidualne strojenie … strojenie powinno się odbyć po montażu. Wgrywają mapę i ustawiają - po robocie.
Przy pierwszym przeglądzie korekta i regulacja, ale nie w takim zakresie.
My auto odbieramy dopiero za 1,5 miesiąca więc mam nadzieję, że serwis do tego czasu się wprawi.
Moja właśnie tam była instalowana i większego problemu nie mam po 9 tys nalotu z LPG. Powiem więcej, podczas rozmowy z serwisem EG polecali Jawornik jako jeden z najlepiej ogarniętych w temacie LPG więc mimo że mam do nich 100km w jedną stronę to na przegląd jeździłem do nich. Jeśli chodzi o opłacalność to u mnie biorąc też pod uwagę dotrysk Pb instalka zwraca się w rok, czyli za pół roku zacznie już zarabiać na kolejne nowe auto a powiem ze wcale nie jestem przedstawicielem handlowym i znowu nie robię jakichś wielkich rocznych przebiegów. Przy dzisiejszych cenach Pb i LPG mnie kosztuje 35zl /100 km. Nie wiem czy to dużo czy mało, mnie pasuje
Ja miałem jechać bliżej ale EG mi odradzał jakikolwiek inny serwis. Nie wiem kiedy miałeś montaż ale od bodajże od 2 mies jest modyfikacja instalacji, dłuższe dysze i nowe mapy, jeśli nie miałeś tego robionego to bym im od razu powiedział żeby to wszystko porobili wpierw a dopiero na końcu strojenie. Niestety czasem trzeba załatwiać przez EG Białystok bo raczej jak się nie upomnisz sam to w ASO to tego nie zrobią sami od siebie.
Zakładany miałem w grudniu więc już na nowych podzespołach. A to tam właśnie mi wmawiają, że wszystko jest ok i że trzeba strojenie indywidualne zrobić więc nie wiem
Musisz na początek zrobić statystyki w aplikacji ile czego bierze. Tam są dwa zestawienia, jedno całkowite które się zapisuje w centralce od początku (lub od resetu) a drugie liczone od startu silnika. Jest też suma zużycia pb łącznie z tym które bierze na dotrysk na pełnym bucie oraz od startu zimnego silnika zanim przełączy się na LPG, tutaj będzie z pewnością więcej niż 10% ale wszystko zależy od stylu i warunków jazdy, ale nie mylmy tych pojęć bo co innego całkowite zużycie Pb a co innego jazda np trasa kiedy benzynę bierze wyłącznie na dotrysk aby chronić wtryski. Nie bardzo mi się chce wierzyć żeby u Ciebie popijał więcej niż te 8-9% ale jak pisałem najlepiej ściągnąć statystki i wtedy masz podkładkę do ASO bo jeśli podczas normalnej jazdy pociągał by Ci faktycznie 20 % to znaczy że z ustawieniami jest coś grubo nie tak
No to ok … zobaczmy. Teoretycznie auta powinny być w PL w połowie lutego. Potem trafiają na jakieś homologacje, a dalej do serwisu na montaż LPG. Być może będziemy jeszcze brać hak na potrzeby bagażnika rowerowego … ale jeszcze zobaczę …
Teraz tylko musimy być pewni czy dostaniemy leasing na to auto
W sumie planujemy użytkowanie +/- 6 lat.
To jest jakaś osobna aplikacja do zarządzania autem ? Czy do zarządzania LPG ?
jak to się niby komunikuje z autem … a może z komputerem sterującym LPG ?
Tak aplikacja EG wyłącznie do podglądu zużycia paliw,statystyk, liczenia kosztów przejazdu itp. Z hakiem to jest loteria, niektóre mają homologacje inne nie, zależy od UDT jak w danej chwili zhomologuje dany egzemplarz, tak że jeśli Ci zależy na haku to upewnij się u dealera
No właśnie chcę odebrać auto już z hakiem i LPG aby potem nie było cyrku…
Nie bardzo chce mi się targać rowery na dach … tym bardziej że tam planuję założyć boxa - bo bagażnik na 4 osobowa rodzinę nie powala
Na moje oko to faktycznie coś nie tak jest, jakby za dużo pb a za mało lpg. Dotrysk polega na tym że (wbrew temu co niektórzy myślą) nie pobiera on dodatkowo benzynę do lpg tylko część lpg jest po prostu zastępowana benzyną. Tutaj to wygląda tak jakby za często lpg zastępował benzyną. U mnie proporcjonalnie mniej Pb a więcej LPG
Zobaczę teraz jaki pomiar będzie w samym mieście i korkach. Bo jadąc poza miastem pokazuje mi proporcje aktualne od 5 do 10 %. Od 0.4 do 0.9 L benzyny i ok 10 L gazu.
To już jest spoko proporcja. Jak bedzisz w ASO to powiedz żeby Ci zresetowali całkowite zużycie i statystki. Bo może kiedyś było duzo więcej, potem kombinowali zmieniali ustawienia i nie zresetowali liczników zużycia i cały czas się to ciągnie za Tobą. Chwilowe jest nie do końca wiarygodne bo zależy od zbyt wielu czynników, najbardziej istotne jest całkowite