Jaki koszt LPG do Baic 5? Przy okazji ile pali gazu? Robiłeś to w aso?
7400 zł płaciłem + darmowy przegląd po 1000 km. Tak robiłem to w ASO bo inaczej stracisz gwarancję na silnik + podzespoły. Spalanie gazu z ostatnich 500 km to 3 L benzyny i 10.5 L gazu. Jazda 130 km/h na autostradzie + ok 80/90 km/h drogami lokalnymi. Spalanie w mieście sprawdziłem tylko na 200 km i weszło mi 20.5 L gazu wiec też ok 10 L
Trochę dziwna ta wartość 3L . Jeśli to na 100km to wiele za dużo a jeśli na całe 500km to znów za mało . Prawidłowo w tym silniku to 0.9-1 L/100km. U mnie wciąga 9L Lpg+0.9L Pb na 100km - jazda głównie miasto krótkie odcinki oraz drogi lokalne. Kosztowo to ok 34zł/100km wg dzisiejszych cen w mojej okolicy. Nie wiem czy to dużo czy mało ale mi bardzo pasuje . Generalnie na baniaku robię do 650km, pewnie dało by się zrobić więcej ale mój B5 dostaje systematycznie w palnik , zresztą nie kupiłem go zamulania i bicia rekordów w eco-drivingu
3 L benzyny na 500 km. Wyszło mi coś ok 0.6 L na 100 km. Z tym, że była to jazda na trasie z prędkością 130km/h. Po mieście znacznie więcej BP pobiera, zauważyłem to po znikającym zasięgu i spadającej kontrolce paliwa.
zdejmij sobie statystki zużycia paliw z apki EG w cyklu miejskim (czy nawet poza) ale nie autostradowym , proporcje powinny oscylować w okolicy 8%, no jeśli się dużo depta i wysoko kręci to i potrafi przekroczyć 10% - wiadomo dla bezpieczeństwa- tak to jest ustawione
A czy czekasz aż się na gaz przełączy czy wsiadasz i od razu jedziesz ?
Nie czekam, tzn 1-2 min teraz kiedy jest zimno ale potem jadę choć u mnie się szybko przełącza czasami nim zdążę ruszyć ale to przy plusowych temp oczywiście. W każdym razie nie czekam specjalnie aż się przełączy
Mnie powiedzieli, że spalanie to 20% spalania benzyny i 80% gazu. Tylko, że nie liczyć na 100km ale w którym zakresie w różnych zakresach obrotów benzyny pobierać będzie więcej. Przykład : Jeżeli auto w danych obrotach pali 13 L to z tego liczymy 20%.
Moim zdaniem albo coś namieszałeś albo ktoś w ASO Ci głupot naopowiadał wprowadzając w błąd. Nie ma opcji żeby wziął 20% Pb. Jak mówiłem średnio jest to 8% i tak jest ustawiony sterownik. Owszem 20 % więcej weźmie LPG niż Pb ale to jest zupełnie co innego. Mówimy o proporcjach, wrzucę Ci screena na którym widać zużycie na dystansie ponad 500 km oraz drugi i od startu. Przy podsumowaniu całościowym jest 12% dlatego że to jest całkowite zużycie Pb czyli
łącznie z tym kiedy zimny silnik śmiga tylko na Pb
Swoją drogą nie wiem czy to właściwie miejsce na rozwijanie tematu LPG, do tego powinien być zupelnie oddzielny wątek bo to temat rzeka
Właśnie zatankowałem benzynę do pełna i wyszło mi że na 450km spalił mi 14.5 L benzyny. W przeliczeniu na 100 km wyszło mi 3.25 benzyny i 10.5 L gazu. Jazda miejska i poza miejska. Odniesie się ktoś z własnym doświadczeniem?
LPG do 10l/100 to jest w miarę normalne, natomiast PB masz wiele za dużo. Moim zdaniem masz ustawione albo za duży % dotrysku albo zbyt wiele sytuacji w których się on dołącza. Chyba że robisz krótkie odcinki i połowę z nich na PB zanim sie zagrzeje i przełączy na LPG . No ewentualnie robisz mu bardzo często butowanie . Dla schłodzenia wtysków wystarczy jak wyżej pisałem 0.9-1.1 L. na setke i to jest norma dla tego silnika . Trzeba by sprawdzić czy nie masz problemu z ciśnieniem bo jeśli bedą za duże spadki to bedzie Ci właśnie pociągał za dużo Pb. Jechał bym z tym do ASO na korekte ustawień a jeśli oni twierdzą ze to jest w normie to niech zadzwonią sobie do EG
Robię krótkie odcinki ale zazwyczaj czekam aż się przełączy na LPG. ASO mi wytłumaczyli to tak jak pisałem ci we wcześniejszych komentarzach. Mam się umówić na indywidualne strojenie LPG pod klienta Dla mnie jest to nieporozumienie ale cóż…
A o co chodzi z ciśnieniem ? Jak mam to rozumieć ?
To tylko jedna z możliwości zwiększonego poboru Pb, jeśli ciśnienie LPG spadnie poniżej jakiegoś ustawionego poziomu to wtedy jest dodatkowy dotrysk Pb. Ponad 3l to wiele za dużo, 8% powinien pobierać Pb i to się mniej więcej u mnie pokrywa
W ASO pytałem to powiedzieli mi, że 20 % spalania benzyny będzie pobierał… Ty mówisz o 8 %. Czytałem o instalacjach i pisali, że do 2 L na każde 100 km może pobierać
Jak Ci powiedzą że 40% to też im uwierzysz? Z ciekawości przejrzałem parę stron na szybko i info pokrywa się z tym że max do 10% ma brać Pb na dotrysk instalacja tej generacji. Wyżej masz screena z moich statystyk które zresztą się pokrywają ze zrzutami (z innego forum) innych użytkowników z LPG w B5 więc nie wiem co jeszcze potrzebujesz żeby uwierzyć, może najlepiej zadzwoń do Białegostoku do producenta i Ci powiedzą . 20% dotrysku Pb w tym aucie to jest totalnie źle ustawiona/niesprawna instalacja
Jak otworzą serwis w Katowicach to pojadę i zobaczymy czy oni coś poradzą. Jak nie to będę próbował dalej
Z tego co wiem to od początku stycznia już działa serwis - przynajmniej tak miało być. Druga sprawa czy ogarniają LPG i czy montowali już w ogóle jakieś. Z ciekawości który serwis montował u Ciebie?
Ja montowałem w Dynamica Krakow
Też tam będzie montowany dla nas gaz w nowym BAIC 5 … ciekawy jestem.
Nie za bardzo podoba mi się tak duży dotrysk, gdyż przy cenie tej instalacji, oraz tak dużego dotrysku to faktycznie opłacalność instalacji zwraca się przy dużej ilości KM i długim czasie użytkowania.