Jaecoo 7 - dziwna praca skrzyni biegów

Możesz spróbować i stracisz gwarancję. Prawdopodobnie nikt w serwisie nie będzie ingerował w to co fabryka zrobiła

Kto mówi o robieniu czegoś na własną rękę? Po to jest gwarancja żeby w jej ramach takie usterki były usuwane.
Czy serwis dał Ci informacje, że “z tym nie da się nic zrobić” czy to tylko Twoja interpretacja?
Mi to pachnie “wada fabryczna” bo taka praca nie jest normalną i prawidłową pracą automatycznej skrzyni biegów tym bardziej że kolejni użytkownicy to potwierdzają

Tak tylko spójrz na to z takiej strony, że nie tylko w jaecoo występuje ten problem. Czyli wynikałoby z tego, że montują tą samą skrzynie biegów w różnych modelach chińskich samochodów tylko pod inną nazwą? :thinking: Kontaktowałem się kiedyś z kolegą, który miał Baica w Niemczech i on wspominał o tym, że automat zrzuca często na 6 bieg w trasie niestety. Ta skrzynia biegów w ogóle nie pracuje jak dwusprzeglowa od tego trzeba zacząć bo jest powolna i często długo myśli co zrobić. Moja siostra ma Kia Xceed z 7DCT i tam ta skrzynia chodzi dużo szybciej i płynniej zmienia biegi.

Tzn ja kilkukrotnie jechałem w trasie, tempomat i na 130 i na 140 czy 150, również na 120 i nie zauważyłem problemu ściągania z 7 na 6… Szczególnie przy stałej jeździe, równą prędkością. Oczywiście jak tylko chciałem przyspieszyć to redukował do 6-ki bo jednak 7-ka na utrzymanie prędkości jest.

Owszem przy stałej prędkości i prostym terenie jedzie na 7 biegu. Niestety wystarczy lekkie wzniesienie lub delikatne wytrącenie prędkości o 10 km/h i zrzuca na 6 pomimo, że na 7 spokojnie szybko dojdzie do zadanej prędkości. Dlatego też według mnie spalanie rośnie. Zrobiłem test bez tempomatu i jeździ po prostu na nogę i mogłem jechać szybciej a spalił 0.5 do 1 L mniej. Oczywiście ja nie mam Jaecoo więc nie wiem jak to autko się zachowuje ale B5 tak ma