Posiadam wersję Offroad, po pierwszej poważnej trasie prawie 1000km (większość autostradą) zauważyłem dziwną pracę skrzyni biegów.
Jadąc na tempomacie 100km/110km/120km (równa, płaska droga) automat co chwilę bez potrzeby redukował na chwile na 6 bieg i znowu wbijał 7 i tak co chwila. Nie potrafiłem wyłapać czy było to od czegoś zależne. Natomiast na pewno za szybko i bezsensownie reaguje i redukuje te biegi. Nawet przy niższych prędkościach na niższych biegach przy spokojnym wciśnięciu pedału gazu niepotrzebnie redukuje.
Spalanie automatycznie rośnie, oczywiście jest na to patent jadąc na 7 można przełączyć na tryb manual skrzyni biegów i jest ok, ale chyba nie o to chodzi…
Czy ktoś z Was sie z tym spotkał?
Dzieje się to na każdym strybie eco/normal/sport? Wiem że offroad ma więcej, ale mega dziwne. Ja dopiero odebrałem auto i jeszcze nie miałem okazji na to zwrócić uwagi.
Tak, w każdym trybie i na każdej z prędkości 100/110/120km/h. Jeden z kolegów na grupie na fb też to zauważył. Identyczne objawy
Też mam offroad, ten sam objaw, jeszcze hałas i drgania. Przejechane >1k.
Zgłaszałeś gdzieś? Jesteś kolejny sobą która to zauważyła, więc ewidentnie jest jakiś problem…
Informowałem w serwisie, umówiłem się na testy przy zerowej wymianie oleju (~2000km). Teraz jeszcze przetestuję jazdę na manualu na 7 biegu, ale dopiero w przyszłym tygodniu, aby mieć pełne rozpoznanie przed wizytą w serwisie.
Sugeruję też telefonicznie zgłosić problem i ustalić tryb dalszego postępowania!
Zgłosiłem temat przy wymianie oleju (przegląd zerowy). Niestety serwis nic nie znalazł…
Trzeba drążyć temat, będzie więcej zgłoszeń może poważniej podejdą do tematu
Przejechałem dopiero 1400, jeszcze tydzień i będę na przeglądzie 0. Napiszę jak było.
Ile kosztował przegląd zerowy ?
Ile kosztował przegląd 0 ?
Zapłaciłem tylko za użyte materiały olej i filtr - 500zł, robocizna gratis. W innym serwisie dostałem informację że koszt takiego przeglądu to około 800zł
Ja jadę 3 marca na kilka poprawek w serwisie a przy okazji zrobię przegląd 0. Zobaczymy ile zawołają u plichty.
Co za poprawki jeśli można wiedzieć?
Wczoraj byłem na “przeglądzie 0”. Na podnośniku serwisant nie stwierdził usterek w układzie sprzęgła, brak zawilgoceń, wszystko szczelne. Zrobilśmy jazdę testową, serwisant potwierdził dziwną pracę na biegu D7 i lekkie drgania z hałasami. Sugerował układanie się sprzęgła, zalecił jeździć jeszcze do 3-4k km
i jak nie ustąpi to ponownie zgłosić na serwis.
W instrukcji też pisze, że autko “układa” się do 3k km.
Miałem dopiero 1,8k km.
Dzięki za info. Trochę więcej Ci powiedzieli niż u mnie. Wątpię, że to kwestia “ułożenia się”, ale dajmy im czas. To jednak nowe auto (wszyscy się go uczą).
Ja jeszcze zauważyłem jedna rzecz, chyba nawet bardziej niepokojącą. Przy toczeniu się i delikatnym dodaniu gazu silnik sprawia wrażenie jakby się “dławił”, lekki dziwny warkot. Praca silnika sprawia wrażenie że ma za ciężko…
Ja mam wrażenie, że te akcje to przez zmniejszenie mocy.
Sugestia warta sprawdzenia, mało jeździłem na “sport”, a tam wyraźnie czuć więcej mocy. Jak będę miał trasę z autostradą to przetestuję D7 Sport,
Witam. Posiadam Baic Beijing 5. Zrzucanie na 6 bieg również występuje. Niestety nic z tym zrobic się nie da ponieważ skrzynia tak reaguje na jazdę tempomatem. Jedyne wyjście to jazda na manual lub bez tempomatu Każdorazowe mocniejsze wciśnięcie gazu na trasie zbije bieg niestety.
Moje obserwacje: Jazda 120 - 130 na tempomacie spalanie 9.4 L. Jazda bez tempomatu 120-140-150 różnie od sytuacji spalanie 9.6 L ale jeszcze 8 L gazu stało w baku.
Skąd informacja, że nie da się z tym nic zrobić?
Kwestia jakiejś regulacji, zmiany oprogramowania nie jest możliwa?