Spalanie Omoda 5 silnika 1.6 T-GDI

Jakie jest u was spalanie na liczniku? Ktoś sprawdzał realne sprawdzanie vs to w komputerze? O ile przekłamuje komputer?

U mnie wg komputera pokładowego na trasie ok.200 km 2 osoby (droga S7 maks.110 km/h) wczoraj pokazał 7,2 - 7,7 l/100 km.

Sprawdziłem po pełnym tankowaniu ile pali Omoda 5 i stwierdzam, że komputer zawyża spalanie. Po pełnym zatankowaniu przejechałem 474 km. i pokazywało mi że zostało mi benzyny na 95 km. Więc ponownie zatankowałem do pełna ale zmieściło się tylko 38,11 litra co daje 8,04 litra na 100km. Komputer pokładowy pokazuję tymczasem spalanie na całej tej trasie 9,0 litra/100km. Także auto ponownie pozytywnie zaskakuje. Jazda spokojna na dotarciu na trasie miejskiej i podmiejskiej.

U mnie przy 2 tysiącach i w rejestracji zakupu paliwa i przejechanych km w fuelMonitor na Iphone wychodzi średnia 8,44 l/100km, pół na pół miasto trasa, autostrada. Największe zużycia po starcie wychodzi na autostradzie ale tempomat i 135 jest jeszcze OK. Powyżej robi się wir w baku. Polecam aplikację, sprawdziła mi się przy całym życiu mojego poprzedniego auta z rejestracją wszystkich kosztów.