Ustawienia Radia Omoda 5

Witam! Jak u was ustawienia radia w Omodzie, nie są intuicyjne i przełączenie na FM nie jest takie proste, auto samo dostraja radio do najsilniejszego sygnału. Ale czasami jest lecie zacięcie przy dostrojeniu. Mam pytanie czy jest w menu radia jeszcze jakaś opcja która by wzmacniała sygnał anteny ?Bo jeśli wyłączy się dostrajanie to gubi sygnał. Może to taka specyfika radia bądź mały błąd oprogramowania radia bo sygnał FM jest zazwyczaj dość silny i w poprzednim aucie Ford Puma nie musiał się dostrajać. Proszę o wasze odczucia z użytkowania radia a może ktoś ma jakiś patent na to.Pozd. i czekam na informacje.

Obawiam się że sami nic nie zrobimy. Sam próbowałem różnych ustawień i nic to nie dawało. Radio to chyba najsłabszy punkt Omody. Teraz słucham tylko RMF na falach FM bo tylko to gra ładnie bez gubienia stacji. W starym Citroenie słuchałem tylko stacji DAB - bo jakość pierwsza klasa. Teraz w tych samych miejscach nie jestem w stanie wyłapać tych stacji…
Nie wiem czy da się z tym coś zrobić programowo. Czy nie musi być to zrobione sprzętowo …

Być może aktualizacja pomoże? To są typowo softwarowe rzeczy myślę.