O to mój Baic 5. Posiadam go od maja 2024 r. Przejechane mam 6500 tys km. Z autka jestem bardzo zadowolony, chociaż posiada kilka wad ale to może nie w tym temacie. Założyłem w grudniu LPG dla oszczędności. Jeżeli ktoś będzie miał jakieś pytania to proszę bardzo pytać.
9 postów zostało scalonych z istniejącym tematem: Baic 5 - Spalanie benzyny i LPG: Wasze doświadczenia
Skąd jesteś ? Bo może będę miał kilka pytań. My zamówiliśmy auto i czekamy na dostawę. LPG również jest w planie.
Pytanie czy udało Ci się coś wynegocjować w dodatkach ? Bo z tego co zrozumiałem cena jest nienaruszalna.
Z Zawiercia koło Dąbrowy Górniczej. Nic nie wynegocjowałem, auto odbierałem w maju zeszłego roku w Opolu. Miałem dostać dywaniki gumowe na jesień ale zlali temat później ( tzw sprzedali więc się nie znamy )
OK - rozumiem … ja na razie zbiłem całkiem sporo na leasingu … wpłacona rezerwacja więc mogę się wycofać … zobaczmy co zaproponują. A co dywaników to nie powinni wypuścić auta bez jakichkolwiek.
Będę negocjował - zobaczymy ile ugram.
Auto ma być na koniec lutego lub początek marca. Jeszcze LPG i pewno kwiecień do odbioru.,
Powiem ci, że czasem trochę żałuję, z nie kupiłem czegoś w słabszej wersji ale znanego i bardziej pewnego niż Baic. Tutaj jest wielka niewiadoma od przynajmniej roku czasu. I mało w tej kwestii na razie się zmienia
To powiedz coś więcej … bo my mamy jeszcze czas na zmianę.
Dlaczego żałujesz ?
Gdzie są problemy ?
Na czym polega niewiadoma … rozumem że to nowa marka na rynku, kiedyś tak miał Hiundai czy inne, a co do Chińskich to w telefonii było to samo jak wchodziło Xiaomi czy inne marki …
Ale pytanie czy tu nie ma większych problemów ? Sporo osób ktore kupiło sobie chwali, a problemy są marginalne.
Napisz proszę coś więcej
Tak wiele osób kupiło i sobie chwali. Ogólnie rzecz biorąc nie jest to złe auto a nawet całkiem udane. Mnie denerwują systemy ( za które w sumie zapłaciłem) które nie działają albo działają fatalnie. Asystent pasa wariuje, automatyczne światła potrafią robić dyskotekę, klima też potrafi działać jak ona woli niż jak mu sobie życzymy. Wielka niewiadoma bo importer i ogólnie Baic zwleka ze wszystkim i trochę ludzi oszukują. ( Ma być kiedyś, później że nie będzie itp itd. ). Mogłem wziąć coś sprawdzonego. Wentylowane fotele wentylują tylko odcinek lędźwiowy a nie cały dół fotela, tak samo jest z grzaniem
Dolna część tzn siedzisko jest jak najbardziej grzane oraz wentylowane
Też mam wrażenie po jazdach testowych że siedzisko grzeje i chłodzi najmocniej. Cześć pleców delikatniej, ale tak samo jest w innych autach jakimi jeździłem.
No to fakt … jeżeli chodzi o te systemy to jest faktycznie rzecz na którą wszyscy zwracają uwagę. Też słyszałem że importer obiecuje że już za chwileczkę już za momencik będzie Android Auto i polski język.
Znalazłem też informację na grupach że podobno ma być to już ostatecznie w 2Q 2025… ale no cóż, obiecac można wszystko - tylko jak tego teraz nie zrobią a rusza z kampania reklamową to spalą produkt.
To może u mnie coś jest nie tak bo ja nie czuje wentylacji pod udami tylko na lędźwiach. Tak samo jak nie działa mi wentylacja szyby od strony kierowcy.
Dziwne bo wentylator jest jeden w fotelu i robi nawiew na obie części fotela. Połóż kartkę papieru albo jakiś woreczek cxy się podnosi, mnie się kiedyś latem wydawało też że nie działa, bo wbrew pozorom nadmuch nie podniesie Cię do góry , ludzie mówią że wentylacja działa wyjątkowo dobrze porównując z innymi markami, nie wiem bo nie mam porównania w tym temacie. Trzeba też pamiętac że powietrza do wentylacji jest brane z pod fotela więc jakie tam będzie takie będzie leciało przez fotel, i raczej nie będzie aż takie chłodne jak bezpośrednio z nawiewów z w kokpicie, może to o i lepiej bo o przeziębienie nie było by trudno
A co się dzieje z tym asystentem i światłami ?
Słyszałem o tym ale nie doświadczyłem na jazdach próbnych.
Co do świateł to domyślam się że chodzi o automatyczne światła drogowe ? Czy o mijania też ?
tu się zgadzam … wiele osób narobiło sobie problemów … wsiada spocony w gorący dzień i wali zimnym powietrzem po plecach … często w samochodach wentylacja foteli jest spięta z nawiewem klimy pod fotelem …
Jak dla mnie to ma być przyjemnie i dupa ma się nie przyklejać.
W zimie nawet troszkę jak jest cieplej - zwłaszcza po nocnym postoju na mrozie czy po nartach - to juz jest sztos
przyznam że grzanie jest naprawde wyśmienite w tym aucie, samochód parkuje pod chmurką wiec z rana przy mrozach siedzenia to lodówka, po 1-2 min juz czuć ciepło a po 5 min wyłączam bo juz tyłek jest przyjemnie ciepły - używam tylko 1 stopień grzania (są 3 poziomy ) i zupełnie to wystarcza . Jedna rzecz o której trzeba pamiętać to że nawet włączone wcześniej grzanie nie będzie działać dopóki na fotelu nie siądziemy
A jest możliwość uruchomienia auta z pilota ? Podobno cześć samochód ma taką opcję … aczkolwiek nikt nie potrafi powiedzieć które
Tego nikt Ci nie zagwarantuje tym bardziej że nie jest to zgodne z przepisami UE. Auta wyprodukowane w 2 połowie 2024 miały ale wyszło to zupełnie przypadkiem, natomiast czy tez z 2025 nadal będą miały trudno wywróżyc. Oficjalnie żaden nie ma
Przyznam że z automatycznych długich i sposobu ich działania jestem mega zadowolony. Bardzo rzadko zdarza się że trzeba cyknąć ręcznie na mijania np przed zakrętem kiedy kamera nie widzi auta z naprzeciwka albo ma ono słabe światła.
Jak jadę po zmroku w trasę to jadę w “auto” i zdaje egzamin. Co do innych systemów pamiętajmy to są systemy wspomagające a nie autonomiczne czy wyręczajace kierowcę w myśleniu. . Utrzymanie pasa może nie jest idealne ale z tego co czytam na forach to w innych markach nawet bym powiedział czołowych też nie działa to w 100% idealnie
. Pamiętajmy to są tylko algorytmy. Plusem jest to że jak nam coś nie odpowiada możemy to na stałe wyłączyć w przeciwieństwie np do MG HS w którym dajmy na to system zmęczenia kierownicy drze się na okrągło i nie da się wyłączyć trwale a tylko do wyłączenia zapłonu. Chyba bym nerwowo nie wyrobił z takim autem…
No nic … zobaczymy za ok miesiąc. Nasze auto jest już w PL.
Teraz proces homologacji, potem LPG i hak i będziemy testować.